Workshops Palmas

Workshops Palmas 

Palmas of handklappen is een boeiende manier om de essentiële percussie-elementen van flamenco en andere Spaanse muziekstijlen te verkennen. Handklappen is een traditionele vorm van ritmische begeleiding die vaak wordt gebruikt in flamenco-uitvoeringen en is een kunst op zich.
“Palmas is een percussietechniek waarbij er ritmisch met de handen wordt geklapt om de beat en de cadans van de muziek te accentueren. Deze techniek wordt vaak gebruikt als aanvulling op andere flamenco-uitdrukkingsvormen zoals zang, dans en gitaarspel.”

Doelstellingen

 • Ritmische vaardigheden
  De workshop richt zich op het ontwikkelen van ritmische vaardigheden bij de deelnemers. Ze leren verschillende ritmepatronen aan en hoe ze deze kunnen creëren door middel van handklappen.
 • Samenwerking & timing
  Palmas vereist een goede timing en samenwerking tussen de deelnemers. De workshop moedigt aan tot het luisteren naar elkaar en het creëren van harmonieus handgeklap binnen de groep.
 • Expressie
  De deelnemers leren hoe ze expressie kunnen toevoegen aan hun handklaptechniek. Flamenco is doordrenkt van emotie. Handklappen is een manier om deze emotie te uiten door middel van ritme.
 • Variatie in klank & dynamiek
  De workshop geeft de deelnemers een introductie tot verschillende klanken en dynamieken die kunnen worden bereikt door variaties in handklaptechnieken. Dit omvat verschillende posities van de handen en de kracht van het klappen.

De techniek van Palmas

 • Soniquete
  Soniquete verwijst naar de eigenheid en de levendigheid die een goede handklaptechniek kenmerkt. Het gaat niet alleen om ritme maar ook om de expressieve kwaliteit van het handklappen.
 • Positie van de handen
  De deelnemers leren de juiste positie van de handen aan om verschillende klanken te kunnen produceren. Bijvoorbeeld open handen voor een heldere klank en gesloten handen voor een doffere klank.
 • Basisritmes
  De workshop behandelt basisritmes zoals Soleá, Alegrias, Tangos en Bulerías en leert de deelnemers aan hoe ze deze ritmes kunnen ondersteunen met handklappen.
 • Dynamiek & ritmische variatie
  De deelnemers worden aangemoedigd om dynamiek en ritmische variatie toe te voegen aan hun handklaptechniek waardoor ze hun eigen stempel op de muziek kunnen drukken.